PRAVOSLAVNA INKVIZICIJA

Nekakav kladovski pop, nezadovoljan rezultatima kontrolnog ispita iz veronauke, besan preko svake mere, a valjda frustriran od posne hrane, dograbio je pre neki dan žarač, malčice ga podgrejao, pa krenuo, pastirski, da obeležava nepoćudne ovčice po licu.

Ne znam da li ste primetili da je od uvođenja veronauke u škole osetno porastao repertoar iživljavanja nad decom. Prvo su se pojavili časni oci pedofili, da bi ih sada zamenili sadisti. Časni oci, takođe. U školi ne kriju iznenađenje: pop je bio sušta dobrota i predusretljivost, opremio školu ‘’tehničkom opremom’’ (ne kaže se kojom, može biti spravama za mučenje, i to je tehnička oprema), i ikonama (radi bogougodne atmosfere u mučionici), i krenuo da uteruje Boga u paganske glave malih domorodaca.

Pokušavam da pronađem motive i ne uspevam da odem dalje od pretpostavke da je pop bio u nekoj vrsti transa, da ga je obuzeo jurodivi bes kada je shvatio da reči Gospodnje koje teku kroz njegova zlatna usta nikako ne nalaze odjeka. Veliko je to iskušenje, naći se pred nemoćnim bićem koje je nesposobno da uzvrati udarac. Gotovo da se osećate kao sam Gospod. Pravda je u vašim rukama, na dohvat ugrejan žarač. Post odmakao, utroba cijuče, u glavi se muti, a deca reč Gospodnju ne prihvataju. Valja im je uterati u glave, a potom izvući iz usta. I ko kaže da pravoslavni ne priznaju inkvizitorske metode?

Da li su deca progovorila, novine ne beleže, a u Timočkoj eparhiji su potvrdili da su sa događajem upoznati, ama komentar nemaju. Kao da je komentar potreban? Treba odgovoriti na nekoliko pitanja: da li su pravoslavni sveštenici edukovani za rad u prosveti, da li su veroučitelji koji su civilna lica, a ne sveštenstvo, takođe edukovani, kakav je njihov moralni lik, i da li je tačno da među veroučiteljima ima onih čija je jedina kvalifikacija redovno pričešćivanje u crkvi? Ako nam već grme sa predikaonica i zabadaju noseve u poslove koji ih se ne tiču, ako su ih već pustili u škole (što je kardinalna greška, jer svakoj crkvenoj dogmi, pa i pravoslavnoj, mesto je u crkvi), da li to znači da će nam ovi talibani početi da masakriraju decu?

Recent Entries

One Response to “PRAVOSLAVNA INKVIZICIJA”

  1. Branislava Miloradovic Says:

    Za pocetak: Pravoslavni popovi ne mogu >grmeti sa predikaonicagradjanska< indoktrinacija, a o njoj, avaj, niko ne pise!

Leave a Reply