Odbrojavanje

Počeću sa odbrojavanjem. Od deset prema jedan. Kad završim odbrojavanje postaćeš ono što si oduvek želeo. Vlasnik hotela.

Deset. Antena na krovu tvoje kuće više nije u stanju da prima satelitski signal. Ne možeš da gledaš omiljene TV programe. Uzećeš merdevine, popećeš se na krov, usmerićeš antenu ka satelitu. Čućeš muziku, harfu, učiniće ti se da je to Debisi, ”Popodne jednog fauna”, zagledan u nebo videćeš Nižinskog kako pleše. Plava svetlost. 

Devet. Ratovi. Lomače i buka. Nastavljam sa odbrojavanjem. Ništa ne može nestati i biti zaboravljeno sve dok ja ne kažem. Spletke i zavist. Dvorski metež. 

Osam. Pariz. Versaj. Puž u plastičnoj kutiji za salatu. Neistraženi prostori slobode. Nikada nećeš otputovati u Pariz.

Sedam. Uroboros. Voz koji se približava i tramvaj koji se udaljava. Neurastenični lavež.

Šest. Otvoren frižider. Čovek kleči, glava mu je na srednjoj polici frižidera, među jagodama i krastavcima. Infarkt. Zeleno i crveno. No milk today.

Pet. Repetiranje pištolja.

Četiri. Instant kafa. Ubrzano disanje. Pentagram nacrtan karminom na ogledalu. Kolona džipova.

Tri. Sedamnaesti rođendan, četiri sijamska mačeta koja je Su omacila. Ljubavno pismo ostavljeno na pragu.

Dva. Led na jagodicama prstiju.

Jedan. Radoznali detinjasti pogled kroz spuštenu zavesu. 

Hajde, razmisli sada na temu utvarnog pogleda, razmisli o stenama, o pepelu rasutom iz malog dvokrilnog aviona, visoko, negde u Pirinejima. Otkucaj to što si smislio, pravilnim ritmom, zglobom kažiprsta, otkucaj to na površini stola koji se kroz generacije nasleđuje u tvojoj porodici s majčine strane. Otkucaj, zaledi se. Živi rasterećen, kako si maštao.

Recent Entries

Leave a Reply